Джулиано Амато твърди, че ракета на френските военновъздушни сили случайно свалила

...
Джулиано Амато твърди, че ракета на френските военновъздушни сили случайно свалила
Коментари Харесай

Експремиер на Италия: Франция удари наш самолет, целейки се в Кадафи, Макрон да се извини

Джулиано Амато твърди, че ракета на френските военновъздушни сили инцидентно свалила пътнически аероплан над Средиземно море през 1980 година
Бившият повторен министър председател Джулиано Амато прикани френския президент Еманюел Макрон да опровергае или удостовери изказванието му за повода за злополуката на 27 юни 1980 година, при която починаха всичките 81 души на борда на италианския вътрешен полет.

В изявление за италианския всекидневник " Ла Република " Амато съобщи, че е уверен, че Франция е блъснала самолета, до момента в който е целяла либийски боен аероплан.

Бившият италиански министър председател твърди, че ракета на френските военновъздушни сили инцидентно е свалила пътнически аероплан над Средиземно море през 1980 година при несполучлив опит да бъде погубен тогавашният водач на Либия Муамар Кадафи.

" Питам се за какво един млад президент като Макрон, който е отдалечен на нещастието в Устика, не желае да отстрани срама, който тегне над Франция ". А той може да го отстрани единствено по два метода - или да потвърди, че тази тезата е неоснователна, или откакто се удостовери нейната основателност, да сервира най-дълбоки извинения на Италия и на фамилиите на жертвите от името на своето държавно управление ", споделя Амато пред " Ла Република ".

" След четиридесет години почтените жертви на Устика не са получили правдивост. Защо продължаваме да крием истината? Дойде време да се хвърли светлина върху една ужасна държавна загадка ", сподели Амато 

Макар да признава, че не разполага с неопровержими доказателства, Амато твърди също, че Италия е предизвестила Кадафи и по тази причина либийският водач, връщайки се в Триполи от среща в Югославия, не се е качил на либийския боен аероплан.

Причината за злополуката е една от най-големите загадки на модерна Италия. Някои настояват, че на борда на реактивния аероплан " Итавия " е избухнала бомба по време на полет от Болоня до Сицилия, а съгласно други проучванията на останките, извадени от морското дъно години по-късно, демонстрират, че той е бил ударен от ракета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР